Hej och glad midsommar! Det regnar och blåser ute just nu, så då passar det bra att sitta på den inglasade balkongen under en filt och blogga. Just nu är det mycket förberedelser för cykelturen på gång. Så många att jag får dela upp dem i olika blogginlägg. Först ut är maten, som är bland det viktigaste.
Maten på en cykeltur ska fungera som bränsle. För mig behöver den inte vara jättegod eller varierad, den behöver mest fylla sitt syfte. Jag är till vardags inte heller värst petig med maten vad gäller piff och smak. Såklart är det gott att äta god mat, men det är inte det högsta syftet med mat för mig. Det är bränsle till kul grejer.
Mat på tidigare cykelturer
På min första cykeltur från Linköping till Övik hade jag blandat en müsli med frön, nötter och torkade bär som jag åt med en 40-procentig creme fraise. Det funkade jättebra då och jag höll mig nån timme innan det var dags för snacks igen. Nu för tiden äter jag inte så mycket mejerier för jag blir trött och seg av det. Sen är ju mejerier färskvaror och dessutom tunga så det går bort på den här turen.
På Nya Zeeland åt jag mycket mackor. Glutenfritt bröd med något fett pålägg på, oftast majonäs, ibland jordnöttsmör eller nån dipp. Åt en del frukt och mycket avokado och sötpotatis. Det blev också en hel del ris, tonfisk och bönor. Oftast åt jag måltider med tre ingredienser, fler än så var lyx. När jag passerade städer passade jag på att äta nån måltid på restaurang för omväxlings skull. Jag hade alltid nån påse med frystorkad mat med mig i reserv. Vissa gånger var jag tvungen att ransonera maten lite och det blev ris och apelsin till frukost vid nåt tillfälle. Frukost och lunch såg likadana ut och jag åt nötter, frukt och bars som snacks. Ibland kakor.
På mina två cykelturer på landsvägscykel har jag mest ätit kall mat. Ägg, ölkorv, mackor, majonäs, frukt och så vidare. Det blir enklast så när man inte har med sig kök att laga mat på. Jag har också köpt fler måltider på restaurang eller gatukök på sådana turer.
Kostomläggning
När jag kom hem från Nya Zeeland 2015 testade jag att käka LCHF av olika anledningar. Jag trivdes så bra på den kosten att jag fortsatte, det var tre år sedan nu. Jag har gjort några avsteg senaste året, främst i och med lopp då jag verkligen inte vill vägga, som jag har testat förr. När jag cyklade hem från Norge 2016 åt jag väldigt strikt LCHF, eller ketogen kost som det då heter och det gick jättebra. Fett är ett fantastiskt bränsle! Det passar kanske allra bäst för långa lågintensiva aktiviteter. Perfekt för långcykling med andra ord.
Jag tänkte köra Norgeturen på LCHF, vilket ger en del utmaningar. Vad ska jag äta till frukost som inte är för tungt att släpa med sig? Vad äter jag till lunch och middag? Hur får jag i mig nog mycket fett? Kommer jag behöva nåt snacks där emellan? Frågorna är många men jag har en plan.
Frukost
I frukosten vill jag ha mycket fett, lite protein och den får inte väga för mycket. Jag vill kunna ta med några frukostportioner åt gången i alla fall för att slippa köpa mer varje dag. Ägg är jättebra men tungt, mejerier vill jag inte börja dagen med och det mesta som är lätt är för mycket kolhydrater i för min smak. Endast smör till frukost skulle funka men nej. Något mer. Jag har googlat och funderat och sen kom jag på det – ketogröt! Alltså gröt gjort på ägg, mandelmjöl och kokosmjöl och sen en klick smör på det. Perfekt! Bara en hake, äggen. Tunga och sköra.
Gjorde ett försök till att torka ägg som jag läst att man kan. Men det blev inte så bra. Luktade fiskmat när jag krossat det. Tror jag hade på lite för hög temperatur i ugnen och dessutom gick inte fläkten igång. Jag tror det skulle funka jättebra i varmluftsugn dock. Så för att inte riskera magsjuka slängde jag hela den torra äggkakan och köpte torkade ägg istället.
Så min frukost kommer bli äggpulver, en blandning av mandelmjöl och kokosmjöl med lite salt och kanel i samt en rejäl klick smör på. Jag kommer tillaga den på gasköket jag tar med. Jag ska ta med mig frukost för alla daga från början, då får jag precis det jag vill ha alla dagar. Det får vara värt den extra vikten. Förra helgen preppade jag all frukost och för nån dag sedan kom äggpulvret jag beställt! Ska bli spännande att testa.
Lunch och middag
Jag har inte planerat lunch och middag lika exakt som frukosten. När jag researchat min rutt har jag sett att jag kommer passera mindre orter i stort sett varje dag, och alltså en matbutik. Så där kommer jag köpa det jag är sugen på just då. Kommer nog bli en del majonäs, makril på burk, salami, avokado, andra grönsaker som inte är för stora och så vidare. Basen i hela min kost kommer vara smör, så det kommer jag se till att jag alltid har med mig. Hur många smörpaket kommer gå åt på hela resan tror ni?
Jag kommer som sagt ha med mig ett gaskök och kommer laga min middag på kvällen. Sen ska jag ta med mig en matlåda i plast (glas som jag till vardags använder blir för tungt) som jag tänkte ha lunchen i, som kommer bestå av gårdagens middagsrester. På Nya Zeeland, innan LCHF, åt jag mycket mackor med feta pålägg på och till middag ris, sötpotatis eller liknande. Allt det där enkla, torra och lätta går bort på den här turen så det får bli en matlåda till lunch med den feta middagen. Jag skulle ha tid till att laga en varm lunch också. Men jag vill att lunchen ska gå fort så att jag vid dåligt väder bara kan trycka i mig den på några minuter. Vill inte stanna och bli kall i onödan, men också slippa packa ur massa saker och halvt slå läger för att fixa lunch.
Efter det första misslyckandet med de torkade äggen hade jag fortfarande inte gett upp med mattorkningen. Jag vill ha en plan B med mig om matbutiken är stängd, om det råkar vara söndag och jag glömt bort det (allt är stängt på söndagar i Norge) eller något annat. Så jag kommer ta med mig fyra portioner torkad mat. Jag ville göra den själv så att den blev precis som jag ville ha den och enligt mina matpreferenser och dessutom fri från äckliga tillsatser. Det blev fyra portioner av älgfärs med fajitatacokrydda (ekologisk utan tillsatser) med broccoli och morötter. När jag ska äta detta kommer jag tillsätta kokande vatten och en rejäl klick smör, så det nog mer kommer bli en soppa. Bild utlovas senare med test från fältet.
Snacks
Fett är som sagt en fantastisk energikälla. Det gör att jag håller mig mätt längre och inte drabbas av lågt blodsocker och akuthunger som jag kan på kolhydratrik kost. Därför bli behovet av snacks inte lika stort. Jag vill ändå ha med mig nåt att äta mellan måltider för extra energi och motivation. När jag cyklade hem från Trondheim 2016 körde jag hard core och snacksade på kokosolja. Det var dock ganska kallt på den turen så jag fick karva ut oljan med en sked. Kokosolja är bra men inte lika gott som smör. Kokosolja som snacks funkade bra.
Jag har även testat att cykla 12 mil på bara smör som snacks och det gick också bra. Haken är bara att det är rätt tungt att bära på. I och för sig har jag redan skrivit att jag alltid ska ha smör med mig och det skulle jag kunna äta mellan måltiderna när jag blir hungrig och trött. Men jag kommer även äta nötter och lite mörk (85 %-ig) choklad på cykeln. Jag tar med mig två rejäla påsar från början. Lite extra tyngd, men mer ekonomiskt. Det är jättedyrt med bra nötter i Norge så det är inget jag kommer leva på, men jag kommer behöva fylla på eftersom.
En cykeltur på fettdrift
Det ska bli spännande att se hur den här maten funkar på en cykeltur på tre veckor. Jag tror att det kommer gå jättebra. Ju färre avsteg med kolhydrater nu före turen och under turen desto bättre. Jag tycker det är jobbigt att pendla mellan att äta kolhydrater och att inte göra det. Att äta kolhydrater gör mig mer hungrig och sämre i magen men det är ändå okej. När jag däremot går över på LCHF igen är det lite jobbigt. Jag får stå ut med darr och lågt blodsocker nån dag innan min kropp fattar att den ska gå på fett istället. Så att vara väl inkörd på fettdrift underlättar väldigt mycket.
Att cykla på LCHF kommer för mig innebära att jag kommer bära på lite mer mat än jag annars hade gjort. Men jag ser det som att jag kommer vinna på det mer. Bättre energinivå, lugnare mage och kunna behålla det jag nu kallar min vanliga kost. Jag är jättepeppad på att cykla långt på fett igen!
I helgen ska jag köra min testtur som kommer bestå i en tältnatt och test av all utrustning och mat. Ett blogginlägg om det kommer givetvis!
Glad midsommar!
/Johanna